Outdoor kıyafetler.

Aralık 21, 2021
Outdoor  kıyafetler.

Outdoor kıyafetler. 

 İster bir kamp, ister bir outdoor etkinliğine gidin; her gidişinizde ne giymeniz konusu sürekli değişkenlik gösterir. Bu değişkenlikler, sizlerin her etkinlikte ürünlerinizi ihtiyaca göre eksiltip artırmanızı sağlar. Her alanda olduğu gibi outdoor kıyafetler  de her bütçeye uygun, yüzlerce farklı varyasyonda ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin içinden fiyat/performans oranı en iyi olanları bir kenara koyun; çünkü asıl önemli olan; aktivite sırasında vücudunuzun ısı ve kuruluk dengesinin sağlanması, kişisel güvenliğinizin oluşturulmasıdır.

           Eğer doğa sporlarında yeniyseniz, işe yazarak başlayabilirsiniz. Gittiğiniz her etkinlikte, yanınızda neler götürdüğünüzü bir kâğıda yazarak, etkinlik boyunca o ürüne olan ihtiyacınızı sorgulayabilir; ekler veya çıkartabilirsiniz. Bunun dışında bir başka yöntem de  outdoor kıyafetler konusunda tecrübe sahibi kişi ya da kişilerce aydınlatılmaktır.


Neden uygun kıyafet. 

Aslında cevabı basit; çünkü bizi havanın ve ortamın bütün etkilerinden koruyan ürünler giysilerimizdir. Doğa sporlarında katılımcıyken oluşturmanız gereken basit bir kombinasyon vardır; su geçirmez ve soluyabilen bir ayakkabı, teri dışarı verip aynı zamanda çabuk kuruyacak bir iç giyim ürünü, vücudu (mevsime göre) sıcak tutacak bir orta ürün, vücudu su-rüzgar-ısı üçlüsünden koruyacak bir mont/anorak ve son olarak da su itici özelliğe sahip, çabuk kuruyabilen bir pantolon. Elbette verdiğimiz örnekler, mevsime göre değişim göstermektedir. Unutmayın, outdoor kıyafet  bir günlük modadan çok sizi doğada rahat ettirebilecek, koruyabilecek ürünlerden tercih edilmeli. outdor kıyafet  de konfor, ikincil tercih edilen bir durum olmalıyken; ürünün teknik yapısı büyük önem taşımaktadır. Bu teknik yapıdır ki, acil bir durumda sizi hayatta tutabilir. Uygun kıyafetleri nasıl bulacağınızı bilmiyorsanız sitemizden  kendinize en uygun kıyafeti seçebilirsiniz.

Kumaş Türleri

İster pantolon, ister t-shirt alın, kullanılan kumaş türü sizlerin sağlık ve can güvenliğiniz için oldukça önem taşır. Ayrıntılı olarak değineceğimiz bu konuya Polyesterle başlamak istiyorum.

Polyester; çabuk kuruyan, hafif ve rahat bir kumaştır. Vücudunuzda ısı kaybı olmaması açısından önemli olan polyesterler, vücudunuzun ilk kat giysisi (iç giyim) olarak tercih edilmelidir. Pahalı bir ürün olm asına karşın, hayati önem taşıyan bir kumaş türüdür.

Spandeks; esneyebilen bir kumaş olduğu için genelde giysilerin içine kumaş karışımı olarak kullanılır. Ne yazık ki, spandeks içerikli ürünler yavaş kurur.

Poliproplan; bir diğer çabuk kuruyan kumaş türüdür. Hafifliğiyle de vücudunuzun hareket kapasitesini arttırır. Ürün olarak iç giyim ve ilk iki kat için kullanılabilir.

Naylon; rüzgâra ve kumaş aşınmalarına dayanıklı ve elde edilmesi bakımından da ucuz bir üründür. Hafiftir ancak suyu çok emer ve çok yavaş kurur. Teknik ceketlerimizde, ”Windstop” dediğimiz rüzgâr geçirmez pantolon, montlarımızda kullanılır.

Pamuklu; Özellikle yaz aylarında ve ılıman iklimlerde kullanılmalıdır. Nefes aldırabilen bir kumaş olduğu için bu aylarda tercih edildiği sürece, bir sorun yaşatmaz. Ancak bu ürün çok fazla su çektiği için, çok yavaş kurur ve genellikle ”ölüm kumaşı” olarak geçer ve hiçbir şekilde dağa giden kişiler tarafından tercih edilmez.

Yün; kalın bir kış kumaşı olan yün, ıslandığında çok ağırlaşır, ancak ısıyı bir müddet korur. Yün ile ilgili en büyük şikâyet, vücudu kaşındırmasıdır. Çok kolay temin edilebilir ve kazak, gömlek ve dış çorap gibi parçalarda kullanılabilir.

Bunun haricindeki bütün kumaşlar, bu ana kumaş türleri içinden karıştırılmaktadır.

 

Son olarak; outdoor  kıyafet   de ne almış olursanız olun, doğaya çıkarken ”kat prensibi” dediğimiz prensibe göre giyinmeniz gerekir. Buna göre; iç katman-yalıtan katman -dış katman şeklinde bir sıralama yapmanız gereklidir. Ne kadar çok ürünü üst üste giyerseniz, vücut ısınız da bir o kadar normal kalır.


Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz